Son Sınıflar

4. sınıf veya sonrasında Work and Travel programına başvurmak istiyorsanız, son sınıfların veya mezun durumunda olanların acenteler tarafından kayıtlarının alınmadığını mutlaka duyuyorsunuzdur. Son sınıf kaydı alan work and travel firmaları bulmanızda işinize yarayacak ve doğru vize başvurusu yapmanızı sağlayacak bilgileri bu sayfamızda bulabilirsiniz.

Programa başvurmak için üniversite öğrencisi olmak gerekmektedir. O zaman neden acenteler son sınıf öğrencilerinin kayıtlarını almıyorlar? Başvuru yapabilmek için 2 temel kriter vardır. Bir; üniversite öğrencisi olmak… Aday programa başvururken üniversite öğrencisi olmalıdır ve work and travel programını tamamlayıp döndükten sonra da üniversite eğitimine devam etmelidir. İki; başarılı bir öğrenci olmak… Başarılı öğrenci olmanın en genel kriteri ise not ortalamasının 2,0 in üzerinde olmasıdır. Üniversite eğitimini uzatan, sınıfta kalan, ders bırakan adaylar başarılı öğrenci olarak düşünülmez ve vize açısından riskli görülür.

Work and travel vizesinde doğru bilinen yanlışlar

Bu açıklamalar doğrultusunda programa katılmak isteyen ancak son sınıf adayların mezuniyete sadece staj bırakarak veya ders bırakıp öğrenciliklerini devam ettirme niyetinde oldukları görülüyor. Adayın sadece stajının kalmış olması mezun durumda olduğunun göstergesidir ve örgün eğitime devam etmeyeceği için vize açısından risklidir. Okulunu uzatan, ders bırakan veya sınıfta kalarak öğrenciliğini devam ettirme niyetinde olan adaylar ise başarılı bir öğrenci olarak düşünülmeyecekleri için riskli durumdadır. Bu sebeple "son sınıfım ancak bu sene mezun olmuyorum" benzeri söylemler work and travel vizesi için avantajlı bir durum değildir.

Son sınıf adayların çıkış yolu olarak gördükleri bir başka yol “dönüşümde bir iş yerinde çalışacağım” belgesi aramaktır. Bu belgenin vize başvurularında işe yaradığı durumlar da vardır ancak bu work and travel vizesi değildir. Bazı ülkelerin turist vizesi veya öğrenci vizelerinde bazı adaylardan (herkesten değil) istediğimiz “dönüşünde işine devam edecektir” yazısı, kulaktan kulağa yayılıp work and travel vizesini kolaylıkla alabilmek adına kullanılabilecek bir araç olarak düşünülmektedir. Başka vizelerde işe yarayan bu belge work and travel vizesinde “ben üniversiteden mezun oldum veya olmak üzereyim, haberiniz olsun” dan öte bir anlam taşımaz. Yine bazı ülkelerin turist vizesi veya öğrenci vizelerinde ve bazı adaylardan istenen sigortalı işe giriş bildirgelerinin de work and travel adayları tarafından temin edilmeye çalışıldığını görmekteyiz. Bu tarz belgeler “ben zaten çalışma hayatının içerisindeyim, üniversite eğitimine zaman ayırmıyorum veya ayıramıyorum, yeterince eğitimimle ilgilenmiyorum” demektir. Dolayısıyla bu belgeler work and travel vizesine fayda sağlamayacağı gibi çoğu zaman olumsuz etkileri olur. Unutmayın, her belge her vizede işe yaramaz. Bir ülkeden vize almanızı sağlayacak belge, başka bir ülke ve farklı bir vize kategorisinde hemen red almanıza sebep olabilir.

Work and travel vize değerlendirmesi

ABD vizeleri arasında istatistiksel olarak en yüksek kabul alma oranına sahip work and travel j1 vizesinde vize görevlisi çoğu zaman sadece transcripte bakarak karar verir, ilave olarak götürdüğünüz belgeleri çoğu zaman incelemez ve dikkate almaz. Tüm bu bilgilerin ışığında work and travel vizesi almak için ispatlamanız gereken “başarılı bir üniversite öğrencisi” olduğunuz gerçeğidir.

Son sınıf olup vize alanlar

Çok karşılaştığımız konulardan birisi de vize alan son sınıf adayların örnek olarak gösterilmesidir. Bu yazıdan son sınıflar kesinlikle vize alamaz sonucunu çıkarmayın, anlatılmak istenen vize riskinin yüksek olduğu ve dördüncü sınıfların çoğu durumda work and travel kriterlerini karşılamadığıdır. Yan dal yapmak, master, doktora gibi yüksek lisans eğitimine devam etmek veya farklı bir durumunuz varsa lütfen transkriptinizi gönderip acenteden değerlendirme isteyiniz.

Vize riskleri ve maliyet analizi

Her şeye rağmen kayıt oldunuz ve son sınıf olmanın getirdiği tüm riskleri almaya hazırsanız, başvuru yaptığınız sponsor acentesinden vize alamadığınızda karşılaşacağınız maliyetin boyutunu net olarak öğrenmeniz önemlidir. Vize reddinde oluşacak sponsor kesintisi, vize ücreti, SEVIS ücreti gibi maliyetlerin toplamını öğrenip, iade miktarına ve ne zaman yapılacağına dair bilgileri eksiksiz öğrenin. Mümkünse bu bilgileri yazılı olarak isteyin. Unutmayın, siz vize alamadığınızda ne sponsor kuruluşlar, ne büyük elçilikler, ne de acenteler para kaybeder. Tek para kaybeden siz olursunuz ve kullandığınız work and travel kotası da sponsor kuruluşlar tarafından ek kontenjan olarak tekrar kullanılır. Eğer halen üniversite öğrenciyseniz ancak son sınıfsanız veya mezun durumdaysanız, iyi düşünüp, iyi analiz edip ve iyi öğrenip, kulaktan dolma bilgilerden uzak durarak doğru karar vermeniz önemlidir.