Work and Travel
Work and Travel üniversite öğrencilerine yaz tatilleri süresince Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşama ve çalışma imkanı tanıyarak Amerikan halkını ve yaşam tarzını tanıma şansı sunar. ABD J1 vizesinin alt kategorilerinden biri olup Amerika Birleşik Devletlerine özeldir. Kanada'da, Avustralya'da, İngiltere'de work and travel gibi farklı alternatifleri bulunmaz.
WAT Hakkında Bilgiler
Work and Travel (WAT) programına 18 - 29 yaş arasında olup, en az orta düzeyde İngilizce bilen ve tam zamanlı bir üniversitede öğrenim gören öğrenciler katılabilir.
WAT üniversite öğrencilerinin yaz ayları süresince A.B.D. kültürünü ve yaşam tarzını tanımalarına imkan sağlayan, bunu yaparken de masraflarını karşılayabilmeleri amacıyla...
Öğrenciler program süresince oteller, kamplar, restaurantlar, eğlence parkları, ulusal parklar, süper marketler, alış veriş merkezleri, cafeler, yüzme havuzları gibi yerlerde çalışır.
Work and Travel programına katılmaya karar vermekle macera ve heyecan dolu bir yaz tatiline, yeni arkadaşlıklara ve yeni bir kültüre de merhaba diyorsunuz.
Size mükemmel hizmeti nasıl sunacağımızı biliyoruz. Work and Travel'a başvurmaya karar verdiyseniz nerede yaşadığınızın, hangi üniversitede eğitim gördüğünüzün önemi...
Vize aşamasında, ATA Yurtdışı Eğitim olarak yaptığımız binlerce vize başvurusunun ve yılların verdiği deneyim ile eksiksiz bir başvuru yapmanızı sağlamak amacıyla yardımcı oluyoruz.
WAT programını tamamlayıp Türkiye' ye döndükten sonra da sizi yalnız bırakmıyoruz. ABD' de ödediğiniz vergilerin iadesi konusunda bize her zaman danışabilirsiniz.
Work and Travel katılımcısı olarak Amerika' ya giden tüm öğrencilerin sosyal güvenlik numarası alması ve sağlık sigortalarının yapılması yasal zorunluluktur.
WAT mağdurlarından biri olmak istemediğiniz için firma seçimini doğru yapmak temel amacınız... Fakat nasıl yapacaksınız? Doğru firmayı bulmak için ne yapmalısınız?
Özet olarak Work and Travel
Work and travel programı üniversite öğrencilerinin yaz tatillerinde, 15 Mayıs – 1 Ekim tarihleri arasında en fazla dört ay, Amerika Birleşik Devletlerinde yaşama ve çalışma fırsatı hakkından faydalanmalarını sağlayıp, Amerikan kültürünü, halkını ve yaşam tarzını tanıma imkanı sunar.
Programa başvurabilmek için lisans veya yüksek lisans öğrencisi olmak zorunludur. Öğrenciler en az orta düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmalıdır. Başvuru sahipleri work and travel süresince çalışacakları işlere A.B.D. ye gitmeden önce yerleştirilirler. Adaylar nerede, hangi şartlarda çalışacaklarını bilerek Amerika Birleşik Devletlerine giderler, konaklamalar işverenler tarafından temin edilir. İş yerleştirmeleri değişim programı sponsorları olarak isimlendirilen ve adayın J1 vizesine başvurabilmesini sağlayan DS-2019 formunu hazırlama yetkisine sahip kuruluşlar tarafından yapılır. ATA Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı bu sponsor kuruluşların resmi Türkiye yetkili acentası olarak çalışır.
Sorularla Work and Travel1- Work and Travel'a ne zaman başvuru yapılır?
Başvuru için en iyi zaman önceki yılın Ağustos, Eylül ayıdır. Ne kadar erken başvuru yaparsanız o kadar avantajlı olursunuz, hem erken başvuru avantajlarından faydalanıp indirimli fiyatlarla kayıt olursunuz hem de daha kapsamlı bir iş listesi içerisinden seçim yaparsınız. Ayrıca bürokratik işlemlerde bazen aksaklıklar ya da sorunlar çıkabilir, son dakika aksaklıkları yaşamamak için işlemlerinizi ne kadar erken başlatırsanız o kadar rahat edersiniz. Erken başvurup işlemlerinizin erken tamamlanmasıyla ucuz uçak bileti almanız da fiyat açısından size fayda sağlayacaktır.
2- Bulunduğum yerde ofisiniz yok, nasıl başvuru yapılır, işlemlerim aksar mı?
Work and travel başvuru işlemlerinin tamamına yakını online olarak yapılmaktadır. Ofislerimizin bulunduğu şehirlerde yaşayan adayların da tüm belgelerini elektronik ortamda istemekteyiz. Tüm kayıt işlemleri elçilik ve sponsor sistemleri üzerinden online ilerlemektedir. İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Konya, Eskişehir, Malatya, Kocaeli, Sakarya, Isparta, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Mersin, Trabzon fark etmez, nerede yaşadığınızın önemi yoktur. Tüm işlemler tamamlandığında bir kereye mahsus Ankara ve İstanbul ABD elçiliklerinin birinde vize görüşmesine katılmanız gerekecektir.
3- Vize mülakatında nelere dikkat etmeliyim?
Vize mülakatında Amerika'ya neden gittiğiniz, nerede çalışacağınız, ne iş yapacağınız gibi basit sorular sorulur. Burada amaç gramerinizi ölçmek değil dili anlayıp kullanma yeteneğinizi görebilmektir, mülakatta dürüst olmanız beklenir. Uzman danışmanlık firmaları mülakatta çıkabilecek olası sorulara nasıl cevaplar vermeniz gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir. Böylelikle vize randevunuza gitmeden önce pratik yapma şansına da sahip olacaksınız.
4- J1 Vizemi uzatabilir miyim?
Work and travel vize türü olan J-1 vizenizi uzatamazsınız. Vize süreniz içerisinde ülkenize dönmek zorundasınız. Dönmediğiniz takdirde, Amerika'da kaçak ve yasadışı duruma düşersiniz. Hiç bir sosyal güvenceniz olmadığı gibi yakalanırsanız bir de sınır dışı edilirsiniz ve bir daha ömür boyu ABD vizesi alamazsınız. Ayrıca bu durum akrabalarınızın Amerikan vizesi başvurularında karşılarına çıkabilir ve vize almalarını zorlaştırabilir.
5- DS2019 formunda belirtilen bitiş tarihinden sonra çalışmaya devam edebilir miyim?
Yasal olarak sadece DS-2019 formunda belirtilen süre kadar çalışabilirsiniz. Belirtilen süreden itibaren 30 gün daha Amerika'da bulunabilir, fakat çalışamazsınız.
6- İş deneyimim olması gerekiyor mu?
Şart olmamakla birlikte bazı işler için deneyim istenebilir ve deneyimli olmanız işe kabul edilmenizde büyük fayda sağlar. Ancak iş deneyimi olmayan katılımcılar da mutlaka bir işe yerleşirler. Örneğin deneyimsiz bir aday olarak tecrübe istenen bir garsonluk işine başvurduysanız (ve bu iş başkasına verildiyse) size komilik veya alternatif işler teklif edebilirler.
7- Acil bir durumda Türkiye'ye dönebilir miyim?
Dönebilirsiniz ancak öncesinde işvereninizden izin istemeli, sonra da sponsor şirketiniz ve danışmanlık şirketinize mutlaka haber vermelisiniz. ABD ye geri dönecekseniz işvereninizden gidip döneceğinizi gösterir izin belgesi almanızı tavsiye ederiz.
8- İşimden erken ayrılırsam ne olur?
Vizeniz geçersiz hale gelir. İşinizden erken ayrılmak zorunda iseniz mutlaka sponsor şirketiniz ve danışmanlık firması ile önceden iletişime geçmelisiniz.
9- İkinci bir işte çalışabilir miyim?
Esas işinizi ihmal etmemek şartıyla work and travel programında ikinci işte çalışabilirsiniz. İlave iş garantili teklifler de bazen olabilmektedir.
10- Yabancı uyruklular Türkiye'den programa başvurabilir mi?
Başvurma hakkına sahiptirler ancak ABD elçiliği vize başvurularını kendi ülkelerinden yapmalarını talep edebilir.
11- ABD'de sosyal güvenlik numarasına başvururken hangi evraklar gerekiyor?
Başvuru için gerekli belgeler; Pasaportunuz, vizeniz, DS-2019 formunuz, imzalı iş sözleşmeniz, I-94 kartınız ve her belgenin 2 adet fotokopisi
Duruma göre şirketiniz sizin adınıza başvuruda bulunabilir veya bizzat gitmeniz gerekebilir. Sosyal Güvenlik başvuru formunuz I-94 kartınızla eşleşmelidir. Eğer 6 hafta içinde kartınız ulaşmazsa USA Social Security Administration ofisinden veya 1-800-772-1213 nolu telefondan işlemlerinizin durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
12- Sağlık sigortam hangi durumları kapsar?
ABD'de çalışırken sağlık sigortanızın olması zorunludur. Amerika'ya gitmeden önce yasal zorunluluk olarak sponsor firma tarafından sigortalanır ve ABD'ye ayak bastığınız andan itibaren sağlık sigortası kapsamında olursunuz. Sigortanız DS-2019 formunda belirtilen süreyi kapsayacak şekilde geçerli olacaktır. Sağlık sigortanız sadece sizi kapsar, hiçbir şartta devredilemez veya başkası tarafından kullanılamaz. Sağlık sigortanız göz ve diş rahatsızlıklarını kapsamaz. Bu nedenle Türkiye'den ayrılmadan önce bir göz ve diş doktoruna muayene olmanızı, rahatsızlığınız varsa Türkiye'de tedaviye başlamanızı tavsiye ederiz. Sağlık sigortanız araç kullanırken sizi korumaz. Eğer araç kullanacaksanız ayrıca araç sigortası yaptırmanız gerekmektedir.
13- Maaşımdan vergi kesilecek mi?
Amerika'da yasal olarak çalıştığınız için vergi ödemeniz gerekmektedir. İşe başlamadan önce işveren tarafından size W-4 formları verilecektir. Bu formlarda sizden ne kadar vergi kesileceği belirtilir. Bu vergilerin Türkiye'ye döndükten sonra iadesini isteyebilirsiniz. Bunu yapabilmeniz için, siz işten ayrıldıktan bir kaç ay sonra evinize W-2 formları gönderilmektedir. Bu formları kendiniz eksiksiz doldurup ABD'ye gönderebilirsiniz. Amerika'da federal vergi ödemek zorunludur, state ve lokal vergilerin ödenmesi ise değişiklik gösterir. Ödemeniz istenebilir de, muaf da tutulabilirsiniz. Sosyal güvenlik veya sağlık vergisi ödemeniz ise gerekmez.
14- Alışverişte vergi ödemem gerekecek mi?
Alışveriş yaparken herkes gibi siz de vergi ödemek zorundasınız. Amerika'da KDV sistemi, Türkiye'dekinden biraz farklıdır. Ürünlerin üzerinde KDV'siz fiyatları yazar ve KDV kasada eklenir. Her eyalette KDV oranı farklıdır. Örneğin, New York gibi gelişmiş eyaletlerde yüksek, Montana gibi eyaletlerde düşüktür.
15- Maaş çeklerimi nerede ve nasıl bozdururum?
ABD'de hesap açtırırsanız, işveren maaş, fazla mesai gibi ücretleri doğrudan hesabınıza yatıracaktır. Eğer hesabınız yoksa, çekinizi üzerinde yazan bankadan ücretsiz olarak bozdurabilirsiniz. Çek bozdurabilmeniz için yanınızda pasaportunuzun olması gerekir. Bazı bankalar veya döviz büroları da çekinizi belli bir ücret karşılığı paraya çevirebilmektedir.
16- Kanunlarla başım derde girerse ne yapmalıyım?
Eğer ABD'de polislik bir durum yaşarsanız derhal işvereniniz, sponsorunuz ve danışmanlık şirketiniz ile irtibata geçmelisiniz. Eğer gerçekten suçunuz varsa cezanıza katlanmak zorunda kalırsınız. Amerika'daki yasal haklarınız şöyledir; Sessiz kalma hakkına sahipsiniz, bir avukat tarafından temsil edilme hakkına sahipsiniz (avukat ücretini karşılayacak paranız yoksa mahkeme avukat atar), yasalar önünde suçluluğu ispatlanana kadar herkes masumdur, masumiyetinizi kanıtlamak zorunda değilsiniz ama davacı suçunuzu ispatlamak zorundadır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm kanun, kural ve düzenlemelere tabisinizdir ve yasaları bilmiyor olmak bahane olarak kabul edilmez. Yasa dışı faaliyetlerde bulunursanız ve suçlu bulunursanız ya hapse atılır ya da sınırdışı edilirsiniz, suçun niteliğine göre ömür boyu Amerikan Vizesi alamayabilirsiniz.
17- WAT'ın getirileri nelerdir?
Work and Travel programının size kazandıracakları yalnızca para ile sınırlı kalmayacak, WAT programı düşündüğünüzden çok daha fazla kazançlar elde etmenizi sağlayacaktır. Work and Travel Programı ile bir yandan kendi ülkeniz dışında bir ülkede çalışma hayatını tanıma fırsatları yakalarken diğer yandan da bazı durumlarda özgeçmişinize de ekleyebileceğiniz önemli tecrübeler kazanmış olursunuz. Çalışıp alın terinizle kazandığınız paranızı doğru şekilde kullanmayı öğrenirken kendi ayaklarınızın üzerinde durabilme fırsatını elde edersiniz. Dünyanın dört bir yanından bu programa katılan öğrencilerle ve çok farklı kültürlerle tanışıp, yeni arkadaşlıklar edinirsiniz. Üniversite yıllarında edinilen ve ileride çocuklarınıza anlatabileceğiniz çok farklı ve güzel hatıralar edinirsiniz. Yaşadığınız problemlerin üstesinden gelmeyi öğrenerek, sorumluluk sahibi olan ve görevlerinin farkında olan bireyler haline gelirsiniz. Okullarda öğrenmiş olduğumuz gramere dayalı İngilizce bilginizi pratiğe dökerek, konuşurken "yanlış yapar mıyım" endişe ve korkusundan kurtulabilirsiniz. Yaz tatilinizi boş oturmaktansa en güzel şekilde değerlendirmiş olursunuz.