Yabancı Dil Öğrenmenin Püf Noktaları

yabancı dilYeni bir dil öğrenmek, temelde gramer ve kelime öğrenerek bunları gerektiği gibi kullanmak anlamına gelir. Gramer ve kelime öğrenmek bir dili konuşabilmek için en temel öğelerdir bunun yanında doğru metotlarla çalışmak ve bilinçli çalışma alışkanlıkları oluşturmak da gerekir. Ders kitaplarından çalışarak veya kişisel çabalarla gramer ve kelime bilgisi geliştirilebilir fakat konuşmak, anlamak ve dili gerektiği gibi kullanabilmek için mutlaka o dilin konuşulduğu ortamlarda bulunmak gerekir.

Bir yabancı dil öğrenmek amacıyla yurtdışına çıktığınızda dili daha hızlı öğrenmek ve öğrendiklerinizin kalıcı olmasını sağlamak için bazı önemli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bu noktalar şunlardır;

1- Meraklı olun ve soru sormaktan çekinmeyin. Gerek okulda gerekse arkadaş çevrenizde anlamadığınız noktaları mutlaka sorarak öğrenin, daha sonra öğrenirim diyerek geçiştirdiğiniz konular, zaten bilmediğiniz konular olduğu için bu konuları daha sonra unutursunuz.

2- Konuşurken ve dinlerken İngilizce gramer ile anlamaya çalışın ve kesinlikle dinlediklerinizi Türkçe’ ye çevirmeye çalışmayın. Konuşulanları o dilde anlamak ve o dilde düşünmek çok önemlidir.

3- Hata yapmaktan sakın korkmayın. Hızlı düşünmeye ve hızlı cevap vermeye çalışın. Bunu yaparken hata yaparak gülünç duruma düşeceğinizi düşünüp kendinize engel olmayın. Unutmayın ki, çevrenizdeki çoğu kişi de sizin gibi o dili öğrenmek için oradadır, ana dili olan biriyle konuşuyorsanız sizi düzeltmesi ve cümlenizin doğru halini size göstermesi öğrenmenizi hızlandıracaktır. En kolay ve hızlı şekilde yabancı dil öğrenenler hiç çekinmeden konuşanlardır.

4- Çocuklar ve yaşlılarla vakit geçirin. Yaşlılar birileriyle konuşmaktan ve yeni kültürleri dinlemekten daha çok hoşlanırlar. Çocuklar ise henüz bozulmamış ve net dilleriyle size bir şeyler anlatmaktan ve oyun oynamaktan çekinmezler.

dil öğrenmek5- Mecbur kalmadıkça Türkçe sözlüklerden yardım almayın. Duyduğunuz kelimenin anlamını öğrenmek için hemen Türkçe karşılığına bakmayın. Duyduğunuz kelimeyi o şekilde kabul edin ve ne anlama geldiğini yine o kelimeyle birlikte anlamaya çalışın. Mutlaka sözlük kullanmanız gerekiyorsa yine o dildeki (örn; İngilizceden - İngilizceye) sözlükleri kullanın.

6- Kitap okuyun. Dil seviyenize uygun olan özel kitaplar mevcuttur. Bunları okurken, hem kelime bilginiz genişleyecek hem de cümle kurarken daha hızlı düşündüğünüzü ve doğru cümleler kurduğunuzu göreceksiniz.

7- Okulda verilen ödevleri günü gününe yapmanın yanı sıra her gün fazladan mutlaka çalışın. O gün içerisinde öğrendiklerinizi tekrarlayıp ertesi gün için ön hazırlık yapmak, sınıf içerisinde yeni konuları daha hızlı ve rahat öğrenmenizi sağlayacaktır. Her gün yapacağınız tekrarlar öğrendiklerinizin belleğinize tam yerleşmesine sebep olacak ve öğrenmeyi kalıcı kılacaktır.

8- Okuldaki ve çevrenizdeki Türklerden ve Türkçe’ den uzak durmaya çalışın. Kendinizi soyutlamaktan yada Türk arkadaşlarınızın kalbini kırmaktan bahsetmiyoruz. Zihniniz İngilizce düşünmeye ve İngilizce konuşmaya ne kadar adapte olursa öğrenme gelişiminiz de o kadar iyi olacaktır. Zorlandığınız yerlerde Türkçe konuşma fırsatınızın olduğunu bilmek, sizi devamlı Türkçe konuşmaya itecektir.

9- Okuldaki eğitimi benimseyin ve izlenecek yolu sabırla takip edin. Dil öğrenmenin zaman işi olduğunu ve bir anda gerçekleşmediğini aklınızdan çıkarmayın. Eğer dil seviyeniz orta seviyenin altında ise çok kısa bir zamanda çok rahat konuşabiliyor olmayı ve söylenenleri çok iyi anlıyor olmayı beklemeyin.

10- Ders çalışırken öğrendiklerinizi sesli olarak tekrarlamak öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Sadece okuyarak çalışırsanız, sadece görsel belleğiniz çalışacaktır. Bu çalışma tarzına ek olarak sesli olarak tekrarlayarak çalışmak ise görsel ve işitsel belleğinizi birlikte çalıştıracaktır.