Kültür Şokunu Atlatma Yolları

Kültür şokunu atlatırken sandığınız kadar yalnız değilsiniz. Sizin gibi ülkeye yeni gelmiş binlerce yabancı bulunuyor ve hepsi zamanla bu durumu aşıyor. Ayrıca yeni ülkeniz insanlarının yabancılara alışık olduğunu ve sizi anladıklarını da unutmamalısınız.

Kültür şokunun üstesinden gelmeye çalışırken aşağıdaki ipuçları işinize yarayabilir;

- Beklentilerinizi tekrar gözden geçirin. Yeni hayatınıza, tanıdığınız yeni insanlara, yeni kültüre karşı gösterdiğiniz tepkiler, kendi düşünce şeklinizden ve kendinizi ifade ediş tarzınızdan kaynaklanıyor olabilir. Herhangi bir durumda hayal kırıklığına uğradığınızda yada gerginlik yaşadığınızda, beklentilerinizi düşünün ve içinde bulunduğunuz durumu kabul edip edemeyeceğinizi test edin. Çok yüksek beklentiler içinde olduğunuzu yada tepkilerinizin yanlış olduğunu fark ettiğinizde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.külür şoku

- Aktif ve girişken olun. Yabancı bir ülkede okumanın en önemli avantajları yeni insanlar tanımak, yeni ilişkiler kurmak, yeni yerler gezmek ve yeni tecrübeler edinmektir. Evde oturarak dilinizin gelişmesini ve iyi arkadaşlıklar geliştirmeyi beklemeyin.

- Çok sıkıldığınız zamanlarda asla pes etmeyin. Her şeyi bırakıp gitmek çözüm değil, yenilgiyi kabul etmek demektir. İnsanları tanımak ve değişimlerle başa çıkmayı öğrenmek zaman alacaktır. Her türlü çabanıza rağmen problemlerin ortadan kalkmadığı gibi bir hisse kapılırsanız okulunuzdaki danışmanlardan birisiyle veya Türkiye’deki danışmanınızla irtibat kurun ve onların tecrübelerini dinleyin, vereceği örneklerden feyz alın.

- Yeni bir dili öğrenirken ve farklı bir ülkeyi bütünüyle keşfederken hata yapmanız çok doğaldır. Kendinizi eleştirebilir ve kendinize gülebilirseniz, çok daha iyi ve rahat hissedersiniz. Hatalarınıza ve hatalarınızın doğrularını öğrenmeye açık olabilirseniz diğer insanlar size daha arkadaşça ve anlayışla yaklaşırlar.

- Emek harcamış, masraf yapmış binlerce öğrencinin bulunduğunuz durumu yaşayarak atlattığını ve başarıyla eğitimlerini tamamladığını aklınızdan çıkarmayın. İki kültür arasındaki dengeyi sağlarken yapılacak en doğru hareket, yeni kültüre ne karşı çıkmanız ne de teslim olmanız olacaktır. Böylece, içinde bulunduğunuz stresli dönemi atlatana kadar bulunduğunuz bu ülkede rahat ve mutlu olabilirsiniz.

Açık fikirli, meraklı ve esnek olun. Ne kadar çok keşfederseniz o kadar öğrenirsiniz. Çevrenizdeki insanlara ön yargıyla yaklaşmayın. Yeni gelenek, fikir ve yaşam biçimlerini iyi-kötü, doğru-yanlış olarak değil, sadece sizin alışmış olduğunuz kültürden "farklı" olarak değerlendirin. Olaylara farklı açılardan bakmaya çalışın.

- Gerçekçi yaklaşın yeni ülkenizdeki insanların davranış biçimleri Türkiye' de alıştıklarınızdan farklı olacaktır. Her ülkenin insanı kendi kültürel yapısına göre hareket eder ve davranış biçimini de kendi kültürel değerleri belirler.

- Soru sormaktan çekinmeyin. Anlamadığınız herhangi bir şey olduğunda açıklama isteyin. Anlaşılmadığınız zamanlarda sorduğunuz sorunun şeklini değiştirmek, söylediğiniz cümlenin anlamını kontrol etmek yada söylediklerinizi tekrar etmek durumunda kalmaktan çekinmeyin.