Yurtdışında çalışma izni

Yurtdışında eğitim görmek isteyen adayların önemli bir kısmı eğitimleri süresince veya sonrasında çalışmak istemektedir. Gelişmiş ülkelerde iş bulmak zor değildir ancak gider gitmez her şeyin hazır olmasını hayal etmek de gerçekçi değildir. Belli bir zorlanma dönemi olacağı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Alışmak, dil pratiği kazanmak, çevreyi tanımak, yasaları ve kuralları anlamak zaman alacaktır ve bu zaman aralığı her aday için farklıdır.

Yurtdışı eğitim danışmanlarımız yurtdışında hem çalışıp hem de eğitim almak isteyen adaylara yıllardır yardımcı olmaktadır ve bu konuda tecrübelidir. Bu sayfada yer alan bilgileri okuduktan sonra eğitim almak istediğiniz ülke, kurs süresi ve başlamak istediğinizi tarihi belirterek bizimle irtibata geçerseniz size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Çalışma izni veren ülkelerde yapmanız gerekenler

1- Öncelikle yapmanız gereken çalışmak istediğiniz ülkenin dilini iyi seviyede öğrenmektir. Eğer başlangıç olarak büyük beklentileriniz yoksa, basit ve temel işlere bile razı olacaksanız, orta düzeyde bile olsa dil bilmeniz beklenir.
2- Yurtdışında eğitim görürken çalışmak isteyen adayların kendi işlerini bulma konusunda tereddütleri varsa "iş bulma servisi sunan" okulları tercih etmesi faydalarına olacaktır. Bu tarz hizmet sunan okullar adaylara kesin iş bulmayı garanti etmez ancak yol göstericilik anlamında faydalı olabilir.
3- Yurtdışında çalışma izni konusu öncelikli düşünülecek bir konu değildir... Bugünün dünyasında yabancıların çalışmadığı neredeyse hiç bir ülke yoktur. Çalışma izninin olmaması hiç bir zaman alınamayacağı anlamına gelmediği gibi bu izne sahip olup iş bulamayan, izne sahip olmayıp çalışan veya izne ihtiyaç duymayan ya da işe başladıktan sonra çalışma izni alan binlerce, milyonlarca insan vardır.
4- Unutmayın bir ülkeden çalışma izni alabilmek için öncelikli olarak o ülkede olmanız ve bir iş bulmuş olmanız gerekir. En basit örneği ülkemize gelen profesyonel futbolculardır. Öncelikle Türkiye'de bir takıma transfer olurlar, yani iş bulurlar ve sonrasında çalışma iznine başvururlar. Tüm ülkelerde de durum bu şekildedir.
5- Yıllardır yurtdışına öğrenci gönderen bir firma olarak gözlemlerimiz, iş bulma konusunun gidilen ülkeden veya çalışma izni verip vermemesinden ziyade, adayların yetenekleri ve çabalarıyla alakalı olduğunu göstermiştir. Doğrudan çalışma izni veren ülkelere gidip çalışamayan adaylar olduğu gibi, çalışma izni olmayan ülkelere gidip 5-10 yıl içerisinde milyon dolarlık işletmelere sahip olan öğrencilerimiz de olmuştur. Bu planların hiç birisi de aday gitmeden önce yapılmamıştır.
Sonuç olarak; adayın yetenekleri, kişiliği, doğru zamanda doğru yerde olması en önemlisi de girişkenliği ve şartları zorlama konusundaki ısrarı belirleyici faktördür.

Ülkelere göre çalışma izinleri (work permit)

İngiltere: Dil okulu öğrencilerinin çalışma izinleri yasal olarak yoktur. Üniversite öğrencilerinin ise part time çalışma izni bulunur. Türkiye'de en çok tercih edilen seçenektir. Basit, temel öğrenci işleri dediğimiz alanlarda çalışmak (komilik, garsonluk, temizlik vb. hizmet sektörü) kolaydır ve iş bulan adaylar için çalışma izni almak zor değildir. Unutmayın iş bulduysanız ve çalışma iznine başvuruyorsanız devlet sizi kayıt altına alacak demektir. Bu da vergi ödemeniz ve sosyal güvenlik priminizin yatırılması anlamına gelir ki, hiç bir devlet kendi ülkesinde bulunan, iş bulmuş ve çalışmaya hazır bir adayı kolay kolay kayıt dışılığa itmez.
Amerika (ABD): Öğrenci vizesi (F-1) sahipleri kampüs içerisinde çalışma iznine sahiptir. 9 ay mesleki eğitim alan adaylara OPT (optinal practical training) hakkı verilir. Fırsatlar ülkesidir. Hiç bir şey yapamayıp pişman da olabilirsiniz, inanılmaz noktalara da gelebilirsiniz. Hemen hemen tüm üniversitelerin kariyer servisleri bulunur ve yol göstericilerdir. İş bulan bir aday için çalışma izni almak uğraştırıcıdır fakat zor değildir.
Kanada: Öğrenci vizesi ile üniversite eğitimi alan adayların çalışma izni vardır. Dil okuluna devam eden adayların ise çalışma izni yoktur. Dil eğitimi almayı planlayan ve kendi işini bulamayacağını düşünen adayların co-op programı sunan okulları tercih etmesi veya üniversite/college bünyesinde İngilizce eğitimi alması, ilgili okulların kariyer servislerini kullanmak açısından faydalarına olabilir. Okul tavsiyeleri için lütfen danışmanlarımızla irtibata geçiniz.
Avustralya: Öğrenci vizesi ile giden tüm adayların çalışma izni vardır. İş gücü açığının en yoğun yaşandığı ülkelerden biri olmasına ve iş bulma konusunda birçok okulumuz hizmetler sunmasına rağmen iş bulamayan, çalışamayan adaylar vardır. Tekrar başa dönecek olursak, çalışmak, iş bulmak doğrudan "çalışma izni" ile alakalı bir konu değil, aday ile alakalıdır.
Malta: 24 hafta üzeri kayıtlarda çalışma iznine başvurma hakkı vardır. Turizm adası olması dolayısıyla iş gücü açığı yoğun olarak yaşanmakta olup, iş bulan ve sonrasında (eğer ihtiyaç duyuyorsa) çalışma izni alan birçok aday vardır. En ekonomik seçenektir.
İrlanda: Öğrenci vizesi ile giden adayların çalışma izni vardır. Çalışma iznini avantaj olarak düşünüp iş aramayı ve bulmayı beceremeyen adaylar için zor bir adadır. İş bulamayan birçok aday olduğu gibi gittiği hafta çalışmaya başlayan adaylar da vardır.
Yeni Zelanda: Öğrenci vizesi olan ve IELTS 5.0 skoru sahibi öğrencilerin part time çalışma izni vardır. Hemen her alanda iş gücü açığının yoğun olarak hissedildiği bir ülkedir.

SIK SORULAN SORULAR sayfasına geri dönmek için tıklayınız.