Yurtdışında çalışma

Birçok yurtdışı eğitim adayı yurtdışında çalışmak, para kazanmak ve kazandıkları ile hem eğitimini hem de yaşam giderlerini finanse etmek ister. Böyle bir durum imkansız değildir ancak her hangi bir kişi veya firma tarafından garanti edilebilir bir şey de değildir. Yurtdışına eğitim amaçlı gidip öğrenci vizesiyle iyi işler bulup çok iyi paralar kazanan, hem eğitimlerini ve yaşam giderlerini finanse edip hem de Türkiye'de bulunan ailesine para gönderen adaylar da vardır, yurtdışına gidip sürekli iş arayan bulduğu hiç bir işte uzun süre çalışamayan veya arzu ettiği işleri bir türlü bulamayan adaylarda vardır.

Şu noktanın bilinmesi gerekir ki Dünyanın her yerinde iş arama süreci aynıdır. Değişen tek şey işe yerleşmek için rekabet içerisinde olunan insan sayısıdır. Örneğin Türkiye'de bir işe başvurulduğunda o işe başvuran binlerce insan arasından seçilmek gerekiyorken, gelişmiş ülkelerde onlarca veya yüzlerce insan arasından biri olmak gerekir. Gelişmiş ülkelerde işsizlik oranları ve iş piyasalarının genişliğine paralel olarak rekabet edilen insan sayısı daha azdır. Yoksa gidilecek ülke neresi olursa olsun hiç kimse 'sen bu güne kadar neredeydin, hadi gel işin hazır' şeklinde karşılanmaz.

Türkiye'de olduğu gibi yurtdışında da her şey mümkündür ancak özellikle çalışma hayatında hiç bir şeyin garantisi yoktur. Örneğin yurtdışındasınız ve iş arıyorsunuz ne kadar maaş alacağınızı, haftada kaç saat çalışacağınızı, o işte kaç ay çalışacağınızı bilemezsiniz veya iş buldunuz; işverenin performansınızı ve yeteneklerinizi beğenip beğenmeyeceğinin veya sizi işten çıkarmayacağının garantisi yoktur.

En çok karşılaştığımız sorular, eğitim için gittiğim ülkede çalışabilir miyim? İş bulup sürekli orada kalabilir miyim? Hem çalışıp, hem okuyabilir miyim? Nerelerde çalışabilirim? Nasıl iş bulacağım? gibi sorulardır. Neleri başarabileceğinizi veya nasıl işler bulabileceğinizi kişisel özellikleriniz belirler. Yetenekliyseniz, girişimci bir ruhunuz varsa, şanslıysanız, doğru zamanda doğru yerdeyseniz, önünüze çıkan fırsatları değerlendirebilirseniz giderken hayal bile edemediğiniz noktalara da gelebilirsiniz.

Vize konusunu önemseyin

Yurtdışında çalışarak eğitim almayı düşünenler için asıl önemli mesele ise vize sorunudur. Öncelikle vizenin mantığını ve Türkiye'nin neden vize uygulanan bir ülke olduğunu iyi anlamak gerekir. Ekonomik yetersizliklerden dolayı yurtdışında çalışarak eğitim almak gibi bir düşünceniz varsa özellikle gelişmiş ülkelerin ekonomik durumu iyi olmayan adaylara kolay kolay vize vermediğini bilmeniz gerekir. Bu ülkeler ekonomik durumu ne olursa olsun herkesi kabul etseydi zaten Türkiye'ye vize uygulamazlardı. Her ülkenin beklentisi kendi ülkesinde para harcayacak, döviz getirecek, ekonomilerine artı değer katacak insanların gelmesini sağlamaktır. Türkiye'nin zengin turist çekme ve gelen her turistin daha fazla para harcamasına yönelik çabalarını unutmayınız.

Hiç bir ülke yabancı bir insanın kendi ülkesinde çalışmasını, para kazanıp ülkenin kaynaklarıyla kendisini finanse etmesini istemez. Yapılan bir vize başvurunda görevli bu tarz veya benzer bir düşünceniz olduğunu hissettiğinde, ekonomik durumunuzu da yetersiz gördüğünde vize başvurunuz hemen red olur ve hiç bir yere gidemezsiniz. Diğer ülkelerin sizden beklentisi Türkiye'de ki birikimlerinizle yaşam ve eğitim giderlerinizi finanse ederek, o ülkenin ekonomisine fayda sağlamanızdır. Yoksa hiç bir ülke yurtdışı eğitimi sosyal fayda çerçevesinde düşünüp 'gelsinler, burada çalışsınlar, çalıştıkça para kazansınlar, masraflarını karşılasınlar, kazandıkları ile okusunlar, çok kazanırlarsa bir kısmını ailelerine göndersinler, sonra isterlerse ailelerini de getirsinler' gibi bir amaç içinde değildir. Böyle bir bakış olsa şüphesiz ki Türkiye vize uygulanan bir ülke olmazdı.

Yurtdışı eğitim masraflarınızı karşılayacak durumda değilseniz, sizin veya ailenizin yurtdışında eğitim için ayırabileceği birikimleri yoksa boş hayaller kurup gereksiz vakit harcamak yerine Türkiye'de neler yapabileceğinize odaklanın. Eğer belirli miktarda bir kaynağı yurtdışı eğitim için ayırabiliyorsanız ve aklınızın bir köşesinde de yurtdışında çalışmak var ise hedeflediğiniz ülkeye gittikten sonra neler yapabileceğinizi düşünün. Gitmeden önce benim işim hazır olsun, ne kadar çalışacağımı, nerede çalışacağımı, ne kazanacağımı bileyim tarzı boş hayaller ve yanlış düşünceler size sadece zaman kaybettirir. Bunların hepsi hazır olsa bile ileriye dönük olarak hiç bir şeyin garanti olamayacağını mutlaka bilin. Örneğin yurtdışında bir eğitim programına katılmaya karar verdiniz ve kayıt oldunuz, yurtdışında iş buldunuz veya bulundu, bir şekilde vizeyi de aldınız, haftada 35 saat çalışıp ayda 1500$ kazanacaksınız, gittiniz, bir hafta sonra işveren performansınızı beğenmedi ve işten çıkardı, ne olacak? Cebinizde bu zor günler için mutlaka para olmalı.

Sonuç olarak yurtdışında çalışarak okumayı planlayan adaylar için doğru düşünce kalıbı şu olmalıdır; Öncelikle hangi ülkeye gitmek istediğinize karar verin, sonrasında ne üzerine ve ne kadar süre eğitim alacağınızı planlayın. Bu eğitimin yaşam giderleri ile birlikte toplam maliyetini hesaplayın ve bu maliyeti karşılayabileceğinizden emin olun. Sonrasında gittiğiniz ülkede iş bulup çalışırsanız kazandığınız her kuruş sizin için artı bir kazanç olacaktır. Maliyetlerinizi de kazandığınız oranda düşürecektir.


SIK SORULAN SORULAR sayfasına geri dönmek için tıklayınız.