21. Burs çeşitleri ve yurtdışında burslu eğitimin şartları nelerdir ?

Yurtdışında burslu eğitim için bilinmesi gereken ve yol gösterebilecek temel detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Dil Okulları: Yurtdışı dil okullarında tam burslu olarak eğitim almak mümkün değildir. Dil okulları yabancı dil öğrenmek amacıyla burs talep eden adaylara bazı özel durumlarda (uzun dönem kayıtlar, sezonluk indirimler gibi) kısmi indirimler sunabilmektedir. Bu indirimler sadece eğitim ücreti üzerinden olup, konaklama, yaşam ve seyahat masrafları her şart altında kişinin kendisine aittir.

Üniversiteler: Yurtdışında lisans veya yüksek lisans eğitimi almak isteyen birçok adayın en büyük hayali bir üniversiteden tam burs alabilmektir. Fakat bu hayali gerçekleştirebilmek her aday için mümkün olamamaktadır. Üniversitelerin burs seçenekleri ve aday öğrencilere burs verme şartları farklı kriterlere göre değişmektedir.

Tam ( Full - %100 ) Burs: Lisans veya yüksek lisans eğitimi için yurtdışında bulunan ilgili üniversiteye tam burs başvurusu yapılırken adayın üniversitenin tüm giriş şartlarını yerine getirmiş olması gerekir. Genellikle not ortalaması 4.0 lük sistemde 3,5 üzerinde olanlar, bölümde veya fakültelerinde dereceye girmiş olanlar ve TOEFL, IELTS gibi resmi İngilizce sınavlarından yeterli skorları almış adayların bu burs için başvurmaları daha uygundur. Amerika ve Kanada üniversitelerine yapılan tam burslu yüksek lisans (master) başvurularında yukarıda belirtilen şartlara ilave olarak başvurulan bölüme göre iyi bir GMAT veya GRE skoru da istenebilir.

Kısmi Burs: Bazı üniversiteler öğrenci adaylarına eğitim ücreti üzerinden kısmi burslar veya indirimler sağlamaktadır. Bu indirimler öğrencinin not ortalamasına ve akademik başarılarına göre değişiklik göstermekte olup, bazı durumlarda üniversitelerin anlaşmalı olarak çalıştığı acenteler üzerinden de verilebilmektedir. Örneğin İngiltere’ de yıllık eğitim ücreti 6.450 GBP olan bir yüksek öğretim kurumu, ATA Yurtdışı Eğitim aracılığıyla yapılan başvurularda bu ücreti 4.450 GBP olarak uygulayabilmektedir.

Akademik Başarı Bursları: Eğitiminiz süresince üstün bir başarı sağlarsanız, bölümünüzde dereceye girip yüksek bir not ortalaması tutturursanız, üniversite bünyesinde sunulan akademik başarı burslarından faydalanmak amacıyla başvuru yapabilirsiniz. Bu burslar her üniversite de farklı başvuru şartlarına ve kontenjanlara tabidir.

Asistanlık (Assistantship): Özellikle yüksek lisans düzeyinde (master veya doktora) yurtdışı eğitim bursu arayan adayların en çok hayalini kurdukları burs çeşididir. Yurtdışında ilgili üniversite tarafından kabul edilen adaylar çoğunlukla eğitim ücretinden muaf tutulur ve buna ilaveten üniversitenin koşullarına göre belirli bir miktar maaş alabilirler. Asistanlık alabilmek için yapılması gereken üniversitenin ilgili bölümüyle veya bir öğretim görevlisi ile direk irtibata geçerek kendinizi, çalışmalarınızı, başarılarınızı, üniversiteye katabileceğiniz faydaları detaylı bir şekilde açıklamaktır. Asistanlık için yapılan başvurularda adayın kendisinin ilgili departman veya öğretim görevlisi ile iletişime geçmesi çok önemlidir. Aracılar kullanılarak yapılan işlemler genellikle ciddiye alınmaz.

Yaşam Giderleri: Yukarıda bahsedilen burslar veya indirimler sadece eğitim ücreti üzerinden olup, konaklama, yaşam ve seyahat masrafları her şart altında kişinin kendisine aittir. Eğer yurtdışında kendi yaşam giderlerinizi karşılayabilecek ekonomik yeterliliğiniz yoksa öncelikle Türkiye’den Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, British Council, Fulbright gibi kurumlar aracılığıyla bir burs bularak (MEB bursları, YÖK bursları, Tübitak bursları vs. gibi) sonrasında yurtdışı eğitim imkanlarını araştırmanız en doğru seçenektir.

Şuan itibariyle burslu ve indirimli eğitim alabileceğiniz üniversitelerimize Burslar indirimler linki vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR sayfasına geri dönmek için tıklayınız.