Bordo (eski lacivert) Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)

UMUMA MAHSUS (Lacivert) PASAPORTBu pasaport İl nüfus müdürlüklerince ve dış temsilciliklerimizce verilmektedir. Bu türden pasaport almak veya temdit (süresini uzatmak) ettirmek için il, ilçe nüfus müdürlüğü pasaport büro amirliğine, yurt dışında bulunan vatandaşlarımız ise dış temsilciliklerimize (Elçilik veya Konsolosluk) başvurmaları mümkündür. Nüfusa kayıtlı olunan il fark etmeksizin pasaport müracaatları bir (1) iş günü (Bir (1) iş gününden kasıt bir sonraki gün aynı saatler demektir) içerisinde neticelendirilmektedir. Ancak her hangi bir aksaklık olması ihtimaline karşı pasaport (Maliye veznelerinde olabilecek aksama, gerekli tahkikatın yapılması aşamasında yaşanacak bilgisayar ve sistem arızaları vb.) müracaatınıza üç(3) dört(4) gün öncesinden başlamanız tavsiye edilmektedir.

İLK DEFA UMUMA MAHSUS( LACİVERT ) PASAPORT ALACAK VEYA VAR OLAN PASAPORTUNU UZATMAK İSTEYEN VEYA GEÇERLİ BİR NEDENLE PASAPORTLARINI DEĞİŞTİRMEK İSTEYEN ŞAHISLAR İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

- Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi,

- Yeni alacaklar için 4, var olan pasaportunu geçerli bir nedenden dolayı (vize reddi alınması, sınır dışı kaşesi vurulması, eşkal değişikliği vb) değiştirmek isteyenler 3 fotoğraf, pasaportunu uzatmak (temdit) isteyenler 3 adet fotoğraf,

- İstenen süreye göre maliye veznelerine veya bankalara yatırılacak para karşılığı alınan harç makbuzu

- Pasaport bürolarından alınacak form doldurularak en yakın il, ilçenin (İkamet etme şartı yoktur, istenilen il, ilçeye müracaat edilebilir) pasaport bürolarına şahsen müracaat edeceklerdir.

Parmak İzi Alma: 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5 inci maddesi uyarınca, kişilerin parmak izi ve fotoğraf verileri kayda alınarak elektronik sistemde saklanmaktadır. Pasaport, pasaport yerine geçen belgeler ( Gemi Adamı Cüzdanı, Uçuş mürettebatı Belgesi ), her çeşit silah ruhsatı ve sürücü belgesi alan vatandaşlarımızdan parmak izi alınmaktadır. Daha önceden sayılan sebeplerle parmak izi alınanlardan tekrar parmak izi alınmaz. Parmak izi alınması sırasında ele krem sürülmüş olması parmak iz almayı güçleştirmekte ve zaman kaybına yol açmaktadır. İşlemlerin en kısa sürede bitirilebilmesi, hızlı ve kaliteli hizmet verilebilmesi için Pasaport, pasaport yerine geçen belgeler, her çeşit silah ruhsatı ve sürücü belgesi almak için müracaat edenlerin müracaata gelmeden ellerine krem sürmeden gelmeleri önem arz etmektedir.